Logo grupy Danone

Grupa Danone

Jest liderem zdrowej żywnosci na świecie w czterech branżach: świeże produkty mleczne, woda, żywność dla dzieci i niemowląt oraz żywność medyczna. Pomagamy smacznie i zdrowo odżywiać się konsumentom na każdym etapie życia.

Grupa Danone prowadzi swoją działalność biznesową w ramach 4 dywizji na świecie:

Grupa Danone prowadzi swoją działalność biznesową w ramach 4 dywizji na świecie

Grupa Danone zatrudnia około 100 000 pracowników w 140 krajach, a jej produktom ufa około 900 milionów konsumentów na całym świecie.

60% obrotów generowanych jest poza Europą. Równolegle z rozwojem produktów rozwijamy też nowe modele biznesowe.

Działamy w oparciu o zasadę podwójnego zobowiązania - wierzymy, że społeczna odpowiedzialność biznesu (CSR) jest równie ważna jak wyniki finansowe.

Łącząc te dwa aspekty, co roku poszerzamy dostępność naszych produktów dbając o to, by trafiały również do konsumentów w krajach rozwijających się.

Wejdź na: www.pracawgrupiedanone.pl

Praca w grupie Danone

Spółki Grupy Danone

Grupa Danone od 1991 roku jest obecna na rynku polskim, gdzie każdego dnia wspiera konsumentów w zdrowym odżywianiu.

Do Grupy Danone w Polsce należą:

Dywizja Produktów Świeżych - DANONE Sp. z o.o.

Historia: Pierwsze produkty Danone pojawiły się na polskim rynku w 1990 roku. Początkowo były importowane, ale pod koniec 1992 roku podjęto decyzję o rozpoczęciu produkcji w warszawskiej fabryce - w halach Zakładu Mleczarskiego Wola. Pierwszymi produktami Danone na rynku polskim były kefir i śmietana. Z czasem uruchomiono produkcję homogenizowanych serków smakowych oraz serków Petit Danone, znanych obecnie pod nazwą Danonki. Dziś portfolio firmy jest dużo większe - zawiera produkty przeznaczone dla dzieci, osób starszych, a także marki przynoszące korzyści zdrowotne osobom z problemami trawiennymi lub podwyższonym poziomem cholesterolu.

Lokalizacje: Warszawa i Bieruń
Główne Marki: Jogurt Danone, Activia, Danio, Danonki, Actimel, Fantazja.

Żywność Dla Dzieci - NUTRICIA

Historia: NUTRICIA została założona w 1901 roku w Holandii, jako firma produkująca wysokiej jakości mleko dla niemowląt. Historia firmy w Polsce rozpoczęła się w 1946 roku, kiedy powstały “Zjednoczone Fabryki Cykorii BOHM&CO” - producent kawy zbożowej. Dynamiczna współpraca z Instytutem Matki i Dziecka i Instytutami Naukowymi pozwoliła na rozpoczęcie produkcji odżywek sypkich i konserw dla dzieci. W 1993 na skutek połączenia z zagranicznym inwestorem powstała Nutricia Polska, która od 2007 roku jest członkiem Grupy Danone. Firma specjalizuje się w żywności dla niemowląt i dzieci oraz żywności klinicznej. W Polsce NUTRICIA to dwie firmy - NUTRICIA Zakłady Produkcyjne (Opole i Krotoszyn) oraz zajmująca się sprzedażą żywności dla niemowląt i produktów żywienia medycznego NUTRICIA Polska z siedzibą w Warszawie.

Lokalizacje: Warszawa, Opole, Krotoszyn
Główne Marki: Bebiko, Bebilon, Bobovita.

Żywność Medyczna - NUTRICIA

Historia: Dywizja Medyczna Nutricii rozpoczęła działalność w 1906 roku w Holandii. Wtedy właśnie powstał pierwszy specjalistyczny produkt dla pacjentów ze specyficznymi potrzebami żywieniowymi - diabetyków. W roku 1985 powstał Nutridrink - doustny preparat do żywienia medycznego, stosowany nieprzerwanie w wielu państwach na całym świecie. Od roku 1990 Dywizja Żywności Medycznej Nutricia rozwija linię produktów specjalistycznych, tworzonych w odpowiedzi na potrzeby pacjentów ze specyficznymi jednostkami chorobowymi. W Polsce od 1995 roku NUTRICIA wspiera swoją wiedzą i doświadczeniem specjalistów, dostarczając produkty, które niejednokrotnie ratują życie i poprawiają skuteczność leczenia oraz podnoszą jakość życia pacjentów.

Lokalizacja: Warszawa
Główne Marki: Nutridrink, Cubitan, Infatrini, Nutrini, Nutrison, Flocare, Milupa, Souvenaid.

Woda i Napoje - Żywiec Zdrój wraz z fabryką w Rzeniszowie

Historia: 23 kwietnia 1993 roku z linii produkcyjnej zeszła pierwsza butelka niegazowanej wody źródlanej Żywiec Zdrój. Jej nazwa nawiązywała do miejsca pochodzenia - Żywiecczyzny, a obecność na etykiecie wizerunku cesarza Franciszka Józefa dodatkowo akcentowała związek marki z regionem dawnej Galicji. Firma dynamicznie się rozwijała i poszerzała swoją ofertę. W lipcu 1998 roku został uruchomiony drugi zakład produkcyjny w Cięcinie, natomiast dwa lata później rozpoczęto produkcję wody gazowanej w fabryce w Mirosławcu.  W 2001 roku firma została przekształcona w spółkę akcyjną i dołączyła do Grupy DANONE. Ta zmiana zagwarantowała dostęp do wiedzy eksperckiej i najnowocześniejszych technologii. W 2005 roku, w Jeleśni została otwarta najnowsza i zarazem jedna z najnowocześniejszych fabryk Grupy DANONE. W tym samym roku na rynek wprowadzony został innowacyjny produkt: Żywiec Zdrój Smako-łyk, czyli połączenie wody niegazowanej ze smakiem owoców, będące alternatywą dla wysoko słodzonych, kolorowych napojów. W grudniu 2010 roku Dywizja Wodna Danone w Polsce powiększyła się o fabrykę w Rzeniszowie, gdzie w 2011 roku uruchomiona została produkcja  Dobrowianki oraz Żywiołu.

Lokalizacje: Warszawa, Cięcina, Jeleśnia, Mirosławiec, Rzeniszów
Główne Marki: woda niegazowana Żywiec Zdrój, Żywiec Zdrój Smako-łyk,woda gazowana Żywioł od Żywiec Zdrój S.A., Żywioł gazowany ze smakiemod Żywiec Zdrój S.A, Żywioł gaz z sokiem.

Historia Grupy Danone

Początki Danone'a sięgają Barcelony roku 1919, gdzie Isaac Carasso (ojciec Daniela, od imienia którego powstała nazwa firmy), w oparciu o współpracę z Instytutem Pasteura z Paryża rozpoczął produkcję fermentowanych produktów mlecznych. Pierwsze jogurty pod nazwą Danone były sprzedawane w aptekach w Barcelonie. Z kolei Grupa DANONE powstała w 1973 roku z połączenia firmy BSN, producenta opakowań szklanych i napojów oraz Geravis Danone, producenta żywności. Pod obecną nazwą działa od 1994 roku. W ciągu 30 lat funkcjonowania stała się jedną z największych firm spożywczych na świecie.

1960 – 1980
  • W wyniku połączenia dwóch firm branży szklanej Boussois (płaskie szkło) i Souchon Neuvessel (szkło formowane) w 1966 roku powstaje BSN.
  • W 1970 roku grupa BSN wkracza na rynek żywności poprzez przejęcie Evian, Kronenbourg oraz Société Européenne des Brasseries.
  • W 1973 roku BSN łączy się z Gervais-Danone, tworząc największego francuskiego producenta żywności.
1980 – 1990
  • Grupa rezygnuje z branży szklanej.
  • Rozwija swoją działalność w Europie Południowej.
  • Pojawia się na rynku ciastek i w 1986 roku nabywa General Biscuits. W 1989 roku kupuje europejskie filie Nabisco (Belin, Saiwa, Jacob's).
1990 – 1996
  • Działalność rozszerza się na Europę Centralną, Azję, Amerykę Łacińską oraz Południową Afrykę.
  • BSN przekształca się w Grupę DANONE w 1994 roku.
  • W 1996 roku Franck Riboud zostaje Dyrektorem Generalnym Grupy DANONE.
1996 – 2000
  • Grupa ponownie skupia się na 3 głównych branżach działalności: Świeżych Produktach Mlecznych, Napojach i Ciastkach, stawiając na: szybki rozwój międzynarodowy i rozwój głównych marek.
2000 – 2011
  • Grupa Danone organizuje Piłkarski Puchar Dzieci (Danone Nations Cup).
  • Zwołuje pierwszą konferencję dotyczącą probiotyków.
  • Danone podejmuje współpracę z Instytutem Pasteura.
  • Zostaje liderem w segmencie żywności dla niemowląt.
  • Grupa Danone to już 160 fabryk i ponad 80 tys. pracowników.
  • Podpisuje porozumienie współpracy partnerskiej z Moskiewskim Instytutem Immunologicznym oraz Wydziałem Biologii, rozwijając tym samym badania nad szczepami bakterii.