Jak po diagnozie zmienia się codzienność najbliższych pacjenta?


Podsumowanie raportu „Opiekunowie osób chorych neurologicznie i onkologicznie” zrealizowanego w ramach kampanii „Żywienie medyczne – Twoje posiłki w walce z chorobą”, na zlecenie Nutricii Medycznej.

W ramach badania przeprowadzono 303 ankiety, w których udział wzięli opiekunowie osób chorych neurologicznie i onkologicznie. Wśród badanych 152 osoby to opiekunowie pacjentów onkologicznych, a 151 neurologicznych (po udarze mózgu, z chorobą Parkinsona lub Alzheimera). Badanie przeprowadzono w dniach 23.02 – 05.03.2018 przez agencję SW Research. Wykorzystano metodę wywiadów on-line (CAWI) na panelu internetowym SW Panel.

Dane wynikające z raportu pokazujące, że opiekunowie odczuwają zmęczenie fizyczne, wyczerpanie, poczucie bezradności czy frustrację to ważny głos, który powinien zostać usłyszany przez społeczeństwo w celu lepszego ich zrozumienia. Opiekunowie potrzebują szeroko rozumianego wsparcia, ale chciałabym zwrócić uwagę również na potrzebę profesjonalnego wsparcia psychoonkologicznego. Opiekunowie są obciążeni
nie tylko fizycznie, ale także emocjonalnie. Często nie radzą sobie z trudną sytuacją i własną bezradnością wobec cierpienia najbliższych. To długotrwałe obciążenie może przekładać się nie tylko na sytuację zawodową i prywatną, ale także prowadzić do zaburzeń nastroju, a nawet tak poważnej choroby, jaką jest depresja – komentuje psychoonkolog Adrianna Sobol.

Zastosowanie żywienia medycznego może mieć istotny wpływ ma poprawę samopoczucia zarówno chorego, jak i opiekuna. Dzięki odpowiedniej podaży kalorii oraz składników odżywczych zbilansowanych we właściwy sposób organizm jest lepiej odżywiony. Znacznie zmniejsza się też ryzyko infekcji, chory odzyskuje siły oraz chęć i możliwości wykonywania rehabilitacji, która przynosi bardziej wymierne efekty. Opiekun natomiast widzi, że jego opieka i starania przynoszą efekty – komentuje neurolog dr n. med. Aleksandra Karbowniczek.

1. Możliwość wyboru wielu odpowiedzi, n=298.

2. Pytanie skierowane do osób, u których stosowanie żywienia medycznego poprawiło kondycję chorego, n=145.

3. Pytanie skierowane do osób, które stosowały żywienie medyczne, N=229.

4. Pytanie skierowane do osób, które stosowały żywienie medyczne i wskazały jego pozytywny wpływ na ich sytuację jako opiekunów, N=166.

Ustawienia prywatności

Tutaj możesz w dowolnej chwili deklarować i modyfikować ustawienia plików cookie.

Bezwzględnie konieczne pliki cookie

Są niezbędne w celu zapewnienia funkcjonowania witryny internetowej i nie można ich wyłączyć. Zazwyczaj są stosowane w odpowiedzi na podjęte przez użytkownika działania związane z żądaniem usług (ustawienie preferencji w zakresie prywatności użytkownika, logowanie, wypełnianie formularzy itp.). Można ustawić przeglądarkę, aby blokowała takie pliki cookie lub wyświetlała odpowiednie powiadomienia, jednak niektóre części witryny nie będą wówczas działały.

Analityczne pliki cookie

Umożliwiają nam liczenie odwiedzin i źródeł ruchu oraz pomiar i poprawę wydajności naszej witryny. Pokazują nam, które strony są najmniej i najbardziej popularne i w jaki sposób odwiedzający poruszają się po witrynie. Jeśli użytkownik nie zgodzi się na ich zastosowanie, nie będziemy wiedzieli, kiedy odwiedził naszą witrynę i nie będziemy w stanie monitorować jej wydajności.

Personalizujące pliki cookie

Służą do zwiększenia funkcjonalności witryny internetowej i personalizacji jej treści. Mogą być stosowane przez nas lub przez osoby trzecie, których usługi zostały dodane do naszych stron. Jeśli użytkownik nie zezwoli na ich zastosowanie, niektóre lub wszystkie z tych usług mogą nie działać poprawnie.

Pliki cookie do targetowania

Mogą zostać użyte przez naszych partnerów reklamowych poprzez naszą witrynę w celu stworzenia profilu zainteresowań użytkownika i wyświetlania mu odpowiednich reklam na innych witrynach. Nie przechowują bezpośrednio danych osobowych, lecz pozwalają na jednoznaczną identyfikację przeglądarki i urządzenia internetowego użytkownika. W razie braku zgody na ich zastosowanie reklamy prezentowane użytkownikowi będą w mniejszym stopniu dostosowane do jego zainteresowań.