Notki prasowe

Żywienie dojelitowe – zrozumienie kluczem do podjęcia decyzji

To nie jest koniec Twojego życia, to tylko początek nowego, innego – tak o momencie rozpoczęcia żywienia dojelitowego mówi Adrian Witczak, który stosuje je od 14 lat. To, co nieznane, budzi niepokój. Pacjenci i opiekunowie często zwlekają z rozpoczęciem żywienia dojelitowego właśnie ze względu na obawy, że ich życie całkowicie się zmieni i to na gorsze. Dlatego kluczem jest właściwe wyjaśnienie, na czym polega leczenie żywieniowe już w momencie pierwszego...

6 listopada 2018

Kiedy choroba dotyka najbliższą osobę - wyniki ogólnopolskiego badania „Opiekunowie osób chorych onkologicznie i neurologicznie”

Bliscy osoby przewlekle chorej często z dnia na dzień muszą wejść w nową rolę i zmierzyć się z nieznanymi dotąd problemami i emocjami. Strach, wątpliwości, smutek, poczucie bezradności – to najczęściej wymieniane uczucia, towarzyszące opiekunom w nowej sytuacji[1],[2]. Jakie wyzwania są dla nich najtrudniejsze? Jaka pomoc może okazać się dla nich najcenniejsze? Odpowiedzi na te i inne pytania udzielili opie...

5 października 2018

Światowy Dzień Choroby Alzheimera - nie zapominajmy o niezwykłej roli Opiekuna

21 września obchodzimy Światowy Dzień Choroby Alzheimera. W Polsce liczba osób z tym schorzeniem sięga 500 tysięcy[1]. Postępująca choroba Alzheimera prowadzi do stopniowej utraty samodzielności oraz całkowitego uzależnienia od osoby sprawującej opiekę. Jak wynika z badania przeprowadzonego w ramach kampanii „Żywienie medyczne - Twoje posiłki w walce z chorobą” zdecydowana większość chorych pozostaje w domu pod opieką najbliższych

6 września 2018

Żywienie dojelitowe – już standard, czy wciąż tylko dodatek?

Właściwe odżywienie pacjenta znacznie skraca czas pobytu w szpitalu, a dzięki lepszej kondycji chorego rzadziej dochodzi do powikłań, których leczenie często jest o wiele droższe, niż leczenie choroby pierwotnej. W przypadku wdrożenia leczenia żywieniowego w warunkach domowych efektywność kosztowa dodatkowo wzrasta - procedura ta jest tańsza nawet o 70-80% względem opieki w szpitalu[1]. Świadczenie jest w pełni refundowane – od gotowych diet...

30 sierpnia 2018

Żywienie dojelitowe nie takie straszne jak je malują

Czy to na pewno nie boli? Czy to na całe życie? Czy moje dziecko już nigdy nie będzie mogło zjeść normalnego posiłku? Czy będę mógł z tym pracować? To jedne z najczęstszych obaw, wyrażanych przez pacjentów i ich najbliższych przed podjęciem decyzji o rozpoczęciu żywienia dojelitowego (bezpośrednio do żołądka lub jelita). Czy rzeczywiście jest się czego bać?

30 sierpnia 2018

Spot z Barbarą i Jerzym Stuhrami inauguruje III edycję kampanii „Żywienie medyczne – Twoje posiłki w walce z chorobą”

Choroba dotyka nie tylko pacjenta - wpływa również na jego najbliższych, którzy z dnia na dzień z małżonka, dziecka, rodzica muszą wejść w rolę opiekuna. Z badań przeprowadzonych w ramach kampanii edukacyjnej „Żywienie medyczne – Twoje posiłki w walce z chorobą”, zainicjowanej przez Nutricię Medyczną wynika, że prawie 70% ankietowanych sprawujących opiekę nad bliskimi musiało ograniczyć życie towarzyskie, co trzecia osoba zmienić tryb pracy lub nauki, a...

22 maja 2018

Światowy Dzień Choroby Parkinsona - Jak pomóc pacjentowi?

Choroba Parkinsona to jedno z najczęstszych schorzeń neurodegeneracyjnych. Szacuje się, że w Polsce cierpi na nią ok. 80 tys. osób[1], a co roku przybywa nawet do 8 tysięcy nowych pacjentów. Choroba Parkinsona dotyka nie tylko pacjenta – mierzy się z nią cała rodzina. Bardzo często opiekunem zostaje najbliższa osoba chorego: współmałżonek, dziecko, rodzeństwo. Niestety, mimo znaczącego postępu we współczesnej medycynie,...

9 kwietnia 2018

Światowy Dzień Walki z Rakiem - Z jakimi wyzwaniami zmierza się pacjent onkologiczny?

Życie pacjentów onkologicznych to codzienna walka – nie tylko z chorobą czy lękiem o przyszłość. Często wyzwaniem stają się też sprawy bardziej przyziemne, na przykład odżywianie. Pytanie nie brzmi jednak „jak jeść zdrowo”, ale co zrobić, by mimo występujących zaburzeń apetytu, nudności czy bólu nie dopuścić do niedożywienia i jego możliwie niekorzystnego wpływu na przebieg leczenia. W ramach Światowego Dnia Walki z Rakiem eksperci podpowiadają, jak praw...

13 marca 2018

21 września obchodzimy Światowy Dzień Choroby Alzheimera

Szacuje się, że na całym świecie na chorobę Alzheimera cierpi około 44 milionów osób, a co 4 sekundy diagnozowany jest nowy przypadek tej choroby. Ze względu na starzejące się społeczeństwo, do 2050 r. ta liczba może wzrosną prawie trzykrotnie[1]. Jest najczęstszą przyczyną otępienia na świecie i jednym z ważniejszych problemów społecznych – to choroba, która wyniszcza nie tylko pacjentów, ale równie silnie...

13 września 2017

Udar mózgu – dlaczego odpowiednie żywienie jest takie ważne? Wywiad z dietetykiem, dr. n. zdr. Magdaleną Milewską

Udar mózgu stanowi trzecią co do częstości przyczynę zgonów oraz najczęstszy powód trwałej niesprawności u osób powyżej 40 roku życia w Polsce. Rocznie odnotowuje się ponad 60 tysięcy udarów mózgu[1]. Choć ich przebieg i rokowania są różne, to w przypadku prawie każdego pacjenta odpowiednia dieta może odgrywać istotną rolę podczas powrotu do zdrowia. Co i w jaki sposób jeść, a czego unikać oraz...

28 sierpnia 2017

"SIŁA ŻYCIA. Podaj dalej..." - premiera książki, która jest jak lekarstwo

Walka z chorobą wymaga odwagi, wsparcia i siły. Takie posiłki mogą przyjść z różnych stron – od lekarza, pacjenta, bliskich. A gdyby usłyszeć ich wspólny głos? „SIŁA ŻYCIA. Podaj dalej…” Doroty Mirskiej-Królikowskiej to książka dwuwymiarowa. Jej pierwszą warstwę tworzą historie osób walczących z nowotworem. Kolejną stanowią rozmowy z ekspertami, którzy towarzyszą pacjentom w ich zmaganiach z chorobą. Zdjęcia bohaterów książk...

5 czerwca 2017

Odpowiednie żywienie wsparciem dla pacjentów po udarze mózgu

Udar mózgu stanowi trzecią co do częstości przyczynę zgonów oraz najczęstszy powód trwałej niesprawności u osób powyżej 40 roku życia w Polsce. Rocznie odnotowuje się ponad 60 tysięcy udarów mózgu. Choć ich przebieg i rokowania są różne, to pacjentów dotkniętych tą chorobą neurologiczną często łączy wspólny problem. Mowa o niedożywieniu, które dotyczy nawet 62% osób po przebytym udarze mózgu.

21 marca 2017

W chorobach neurologicznych istotne jest żywienie

Niedożywienie stanowi ogromny problem pacjentów cierpiących na przewlekłe choroby neurologiczne – diagnozuje się je nawet u 62% osób po przebytym udarze mózgu[1]. Ryzyko rozwoju niedożywienia dotyczy nawet 80% osób cierpiących na chorobę Parkinsona i 62% pacjentów z chorobą Alzheimera[2,3,4,5]. Tymczasem eksperci podkreślają, że brak odpowiedniego odżywienia organizmu prowadzi do wyniszczenia organizmu i może opóźnić proces rekonwalescencji, b...

21 lutego 2017

Co jeść, a czego unikać w czasie choroby onkologicznej? – wywiad z dietetykiem, Ewą Ceborską-Scheiterbauer

Choroba nowotworowa w znacznym stopniu zmienia zapotrzebowanie organizmu na składniki odżywcze. Dlatego dieta chorego powinna zostać skomponowana w taki sposób, aby odpowiednio odżywiony organizm miał siłę do walki z chorobą. Jak się odżywiać, co jeść, a czego unikać oraz czym jest specjalistyczne żywienie medyczne i dlaczego powinno być integralną częścią leczenia? – na te oraz inne pytania w ramach kampanii edukacyjnej „Żywienie medyczne – Twoje posiłki w walce z...

13 października 2016

Gdy podczas infekcji dziecko nie chce jeść…

Chociaż infekcje u dzieci w okresie jesienno-zimowym nie są zjawiskiem nietypowym, to i tak dla rodziców stanowią powód do zmartwień. Maluch gorączkuje, jest osłabiony, markotny, a do tego traci apetyt i krzywi się na widok misternie przygotowanego dla niego posiłku. Czy w obliczu takiego wyzwania lepiej „odpuścić” i przeczekać ten trudny okres? Czy jednak warto sięgnąć po dodatkową pomoc i zadbać o prawidłowe odżywienie organizmu dziecka podczas choroby?

13 października 2016

6 mitów i faktów na temat żywienia w chorobie onkologicznej

Na temat żywienia w chorobie onkologicznej krąży wiele mitów, których istnienie może negatywnie wpływać na proces leczenia. Mity te funkcjonują nie tylko wśród samych chorych, ale także w świadomości społecznej, co pokazuje badanie zrealizowane w ramach kampanii „Żywienie medyczne – Twoje posiłki w walce z chorobą”. Obalamy te najczęściej spotykane.

26 sierpnia 2016

Pacjent onkologiczny nie musi chudnąć

Aż 77 proc. respondentów zgadza się ze stwierdzeniem, że spadek masy ciała, niedożywienie i wyniszczenie organizmu to naturalny stan w przypadku choroby nowotworowej – wynika z badania przeprowadzonego w kwietniu br. na zlecenie Nutricii Medycznej[1]. Jednak nie jest to sytuacja, z którą każdy powinien się pogodzić. Osoba chora nie musi, a wręcz nie powinna chudnąć. Kampania „Żywienie medyczne – Twoje posiłki w walce z chorobą” ma na celu eduk...

20 maja 2016

Wzmacniaj organizm dziecka w walce z infekcją

Z nawracającymi infekcjami u dzieci rodzice borykają się przez cały rok. Osłabiony chorobami organizm, również wiosną i latem narażony jest na ataki licznych wirusów i bakterii. Co mogą zrobić rodzice, aby odżywić i wzmocnić organizm dziecka, jeśli pociecha odmawia zjedzenia pożywnego posiłku? Teraz mają dodatkowe wsparcie w postaci specjalistycznych, wysoko energetycznych preparatów odżywczych....

5 maja 2016

Rusza ogólnopolska kampania edukacyjna "Żywienie medyczne – Twoje posiłki w walce z chorobą"

Najnowszy film dokumentalny znanej reżyserki Anety Kopacz pt. "JA" zainaugurował kampanię edukacyjną "Żywienie medyczne – Twoje posiłki w walce z chorobą", której celem jest zwiększenie świadomości na temat roli specjalistycznego żywienia w chorobie, zwłaszcza onkologicznej oraz edukowanie na temat żywienia medycznego jako integralnej części leczenia. Film można już zobaczyć na kanale YouTube

22 marca 2016

Żywienie medyczne – Twoje posiłki w walce z chorobą

Nawet u 20 proc. osób cierpiących na nowotwory wyniszczenie organizmu spowodowane brakiem odpowiedniego odżywiania jest bezpośrednią przyczyną zgonu . Niedożywienie diagnozuje się u 30 do nawet 90 proc. pacjentów, których dotyczy ta choroba . W ferworze nieustannie prowadzonych badań nad nowymi terapiami i ciągłego czekania na nowe leki przeciwnowotworowe, zapominamy o tym, co już istnieje, a ma ogromne znaczenie w procesie leczenia – prawidłowym odżywieniu organizmu.

22 marca 2016

Co można zrobić, aby zachęcić chore dziecko do jedzenia?

Podczas każdej infekcji małemu pacjentowi słabnie apetyt i niełatwo wtedy namówić go do jedzenia. Badanie „Odżywianie dziecka w chorobie”, zrealizowane w lutym 2016 roku przez SW Research na zlecenie Nutricii Medycznej[1], wykazało, że matki są świadome tego, jak ważne w walce z chorobą jest odpowiednie odżywianie dziecka. Dlatego dwoją się i troją, aby wymyślić skuteczną zachętę do zjedzenia przez swoje dziecko czegoś pożywnego. Od dziś mają dodatkowe wsparcie w postaci sp...

1 stycznia 2016

Nutricia Polska po raz trzeci Najlepszym Pracodawcą

NUTRICIA Polska została laureatem 10. edycji programu Najlepsi Pracodawcy w 2015 roku w kategorii dużych przedsiębiorstw. Firma jest wiodącym producentem żywności medycznej oraz produktów dla niemowląt i małych dzieci, tytuł Najlepszego Pracodawcy uzyskała już trzeci rok z rzędu.

23 października 2015

Ustawienia prywatności

Tutaj możesz w dowolnej chwili deklarować i modyfikować ustawienia plików cookie.

Bezwzględnie konieczne pliki cookie

Są niezbędne w celu zapewnienia funkcjonowania witryny internetowej i nie można ich wyłączyć. Zazwyczaj są stosowane w odpowiedzi na podjęte przez użytkownika działania związane z żądaniem usług (ustawienie preferencji w zakresie prywatności użytkownika, logowanie, wypełnianie formularzy itp.). Można ustawić przeglądarkę, aby blokowała takie pliki cookie lub wyświetlała odpowiednie powiadomienia, jednak niektóre części witryny nie będą wówczas działały.

Analityczne pliki cookie

Umożliwiają nam liczenie odwiedzin i źródeł ruchu oraz pomiar i poprawę wydajności naszej witryny. Pokazują nam, które strony są najmniej i najbardziej popularne i w jaki sposób odwiedzający poruszają się po witrynie. Jeśli użytkownik nie zgodzi się na ich zastosowanie, nie będziemy wiedzieli, kiedy odwiedził naszą witrynę i nie będziemy w stanie monitorować jej wydajności.

Personalizujące pliki cookie

Służą do zwiększenia funkcjonalności witryny internetowej i personalizacji jej treści. Mogą być stosowane przez nas lub przez osoby trzecie, których usługi zostały dodane do naszych stron. Jeśli użytkownik nie zezwoli na ich zastosowanie, niektóre lub wszystkie z tych usług mogą nie działać poprawnie.

Pliki cookie do targetowania

Mogą zostać użyte przez naszych partnerów reklamowych poprzez naszą witrynę w celu stworzenia profilu zainteresowań użytkownika i wyświetlania mu odpowiednich reklam na innych witrynach. Nie przechowują bezpośrednio danych osobowych, lecz pozwalają na jednoznaczną identyfikację przeglądarki i urządzenia internetowego użytkownika. W razie braku zgody na ich zastosowanie reklamy prezentowane użytkownikowi będą w mniejszym stopniu dostosowane do jego zainteresowań.