Wzmacniaj organizm dziecka w walce z infekcją


Z nawracającymi infekcjami u dzieci rodzice borykają się przez cały rok. Osłabiony chorobami organizm, również wiosną i latem narażony jest na ataki licznych wirusów i bakterii. Co mogą zrobić rodzice, aby odżywić i wzmocnić organizm dziecka, jeśli pociecha odmawia zjedzenia pożywnego posiłku? Teraz mają dodatkowe wsparcie w postaci specjalistycznych, wysoko energetycznych preparatów odżywczych. Kiedy i dlaczego warto po nie sięgnąć, wyjaśniają matkom eksperci: pediatra, gastroenterolog oraz dietetyk.

Największa ilość zachorowań przypada na okres jesienno-zimowy, ale ciepła aura za oknem nie powinna uśpić naszej czujności. Wirusy i bakterie zachowują swoją aktywność przez cały rok. Wiosną wciąż aktywny jest wirus grypy oraz ma miejsce druga fala zachorowań na ospę wietrzną. Wysokie temperatury sprzyjają wysychaniu śluzówki i rozwojowi drobnoustrojów w drogach oddechowych, a to może prowadzić do zakażenia gardła, nieżytu nosa i innych infekcji dróg oddechowych. Ponadto, duże i nagłe zmiany temperatury (klimatyzacja, zimne kąpiele w czasie upałów), picie zmrożonych napojów, sprzyjają pojawieniu się anginy czy zapalenia krtani i tchawicy.

U dzieci cierpiących na nawracające infekcje, których układ odpornościowy osłabiony jest przebytymi licznymi chorobami jesienią i zimą, może łatwiej dojść do kolejnych zakażeń, również wiosną i latem. Ponadto przebieg choroby u nich może być cięższy. Łagodna infekcja górnych dróg oddechowych łatwo może przerodzić się w zapalenie oskrzeli albo płuc.

Aby ograniczyć ryzyko ponownych infekcji u dzieci i umożliwić im w pełni korzystanie z uroków pięknej pogody, trzeba skutecznie wzmocnić jego układ immunologiczny. Jednym z kluczowych sposobów jest właściwe odżywienie. Niestety, wiele dzieci w trakcie choroby odmawia jedzenia, co w efekcie osłabia jeszcze bardziej naturalną odporność organizmu. Jak wynika z badania „Odżywianie dziecka w chorobie”, zrealizowanego w lutym 2016 roku przez SW Researchna zlecenie Nutricii Medycznej, utrata apetytu u małego pacjenta to problem ponad 60 proc. badanych matek. Maluch, jedząc rzadziej i mniej, nie dostarcza swojemu organizmowi
odpowiedniej ilości substancji odżywczych, na które zapotrzebowanie podczas choroby jest dużo
wyższe.

Choroba źródłem niedożywienia dziecka

W czasie choroby wiele czynników wpływa na pogorszenie stanu odżywienia dziecka. Osłabienie, złe samopoczucie oraz występujące niekiedy trudności w połykaniu sprawiają, że dzieci jedzą niechętnie, przez co nie dostarczają organizmowi cennych składników. Co więcej, często towarzyszące chorobie wymioty czy biegunka, nie dość, że powodują utratę zapasów zgromadzonych w organizmie, dodatkowo zaburzają proces wchłaniania nowych składników odżywczych w przewodzie pokarmowym.

Natomiast, jak wskazuje pediatra i gastroenterolog, dr hab. n. med. Jarosław Kierkuś z Kliniki Gastroenterologii, Hepatologii i Zaburzeń Odżywiania Instytutu "Pomnik-Centrum Zdrowia Dziecka", podczas choroby zapotrzebowanie na wartościowe składniki jest dużo większe.
– Wyjątkowo aktywny w czasie infekcji układ immunologiczny do wytworzenia poszczególnych składowych, takich jak: przeciwciała, leukocyty czy białka ostrej fazy, zużywa więcej białka oraz mikro i makro elementów, dostarczanych na co dzień z pożywieniem. Jeśli brakuje dostawy tych składników z zewnątrz, organizm wykorzystuje wewnętrzne rezerwy. Jeśli zasoby te nie są na bieżąco uzupełniane wraz ze spożyciem pełnowartościowych posiłków, tworzą się niedobory żywieniowe.

Wsparcie żywieniowe w chorobie

W trakcie choroby dziecka bardzo ważna jest troska o to, aby serwowane jedzenie było jak najbardziej wartościowe dla osłabionego infekcją organizmu. Przygotowane posiłki powinny zawierać pełnowartościowe białko (np. chude mięsa oraz ryby – bogate w kwasy omega3), zdrowe tłuszcze (oleje roślinne, oliwa z oliwek), źródło węglowodanów np. w postaci kasz i makaronów, a także dostarczać odpowiedniej ilości składników mineralnych i witamin, w które bogate są warzywa i owoce – mówi dietetyk kliniczny, Edyta Mazurek.

Specjaliści zwracają jednak uwagę, że powstałe podczas choroby niedobory żywieniowe mogą być zbyt duże, aby wyrównać je codzienną dietą. – W takiej sytuacji warto wykorzystać moment, kiedy dziecko odzyskuje apetyt, by w konsultacji z lekarzem lub dietetykiem podawać mu dodatkowo pełnowartościowe preparaty o zwiększonej kaloryczności, takie jak NutriKid Multi Fibre – radzi dietetyk. To odżywczo kompletna, wysokoenergetyczna płynna dieta w butelce, wzbogacona o błonnik, dostępna tylko w aptekach. Można ją stosować bezpośrednio lub dodając do posiłków, np. przygotować na ich bazie owsiankę, pudding, ciasto naleśnikowe, czy koktajl owocowy. Preparaty te dostarczają odpowiedniej ilość energii, białka, elektrolitów, witamin i pierwiastków śladowych, i w ten sposób wzmacniają organizm dziecka w sytuacjach zwiększonego zapotrzebowania żywieniowego.

Przerwać błędne koło infekcji

Prawie 60 proc. matek, ankietowanych w ramach badania „Odżywianie dziecka w chorobie”, jest świadoma, że podczas nawracającej infekcji, brak dobrej diety może powodować przewlekłe niedożywienie dziecka oraz dalszy rozwój infekcji. – Niedobory żywieniowe osłabiają odporność dziecka – potwierdza pediatra gastrolog dr hab. n. med. Adrea Horvath, z Kliniki Pediatrii WUM.
- Zaburzenia jakościowe diety – czyli nie tylko zmniejszona podaż kalorii, ale również – a może przede wszystkim – niedobór wielu makro- i mikroelementów, będących kluczowymi dla prawidłowego funkcjonowania układu immunologicznego, pogłębiać mogą zaburzenia odporności u dzieci.

Ze zjawiskiem nawracających infekcji miało osobiście styczność 43 proc. badanych matek dzieci w wieku 1-10 lat. Dziecko po przebytej chorobie trafia do przedszkola lub szkoły, gdzie eksponowane jest na kolejne czynniki chorobotwórcze, a ponieważ jego odporność jest obniżona, tym łatwiej o kolejne zakażenie. Zaczyna działać mechanizm samonapędzającego się błędnego koła.

Eksperci szacują, że problem ten dotyczy 15% dzieci w wieku przedszkolnym - Dzieci chorują dużo częściej niż dorośli, ponieważ ich układ odpornościowy nie jest jeszcze w pełni ukształtowany, a każda infekcja osłabia jeszcze jego funkcjonowanie. W efekcie, dzieci uczęszczające do przedszkola i szkoły, zapadają na infekcje górnych dróg oddechowych nawet do 8 razy w roku – podsumowuje dr Andrea Horvath.

W sytuacji, gdy dziecko choruje kilka razy w ciągu roku, nawet wiosną i latem, warto skonsultować się z pediatrą w jaki sposób skutecznie uzupełnić niedobory odporności, by jak najszybciej przerwać mechanizm błędnego koła.

O firmie:
Nutricia Medyczna to światowy lider w żywieniu medycznym. Firma rozwinęła szeroki i wyjątkowy portfel produktów dla pacjentów ze specjalnymi potrzebami żywieniowymi. Misją Nutricii Medycznej jest bycie partnerem w zaawansowanym żywieniu medycznym, aby poprzez interwencję żywieniową osiągać większą skuteczność kliniczną w procesie leczenia.

Dodatkowych informacji udzielą:

Anna Cywińska
Dyrektor ds. Komunikacji
Dywizja Żywności Medycznej NUTRICIA
tel. 22 55 00 004
anna.cywinska@nutricia.com

Kinga Dębiec-Czopowicz
Senior Account Executive
MSLGROUP
tel. 515 115 507
kinga.czopowicz@mslgroup.com

Ustawienia prywatności

Tutaj możesz w dowolnej chwili deklarować i modyfikować ustawienia plików cookie.

Bezwzględnie konieczne pliki cookie

Są niezbędne w celu zapewnienia funkcjonowania witryny internetowej i nie można ich wyłączyć. Zazwyczaj są stosowane w odpowiedzi na podjęte przez użytkownika działania związane z żądaniem usług (ustawienie preferencji w zakresie prywatności użytkownika, logowanie, wypełnianie formularzy itp.). Można ustawić przeglądarkę, aby blokowała takie pliki cookie lub wyświetlała odpowiednie powiadomienia, jednak niektóre części witryny nie będą wówczas działały.

Analityczne pliki cookie

Umożliwiają nam liczenie odwiedzin i źródeł ruchu oraz pomiar i poprawę wydajności naszej witryny. Pokazują nam, które strony są najmniej i najbardziej popularne i w jaki sposób odwiedzający poruszają się po witrynie. Jeśli użytkownik nie zgodzi się na ich zastosowanie, nie będziemy wiedzieli, kiedy odwiedził naszą witrynę i nie będziemy w stanie monitorować jej wydajności.

Personalizujące pliki cookie

Służą do zwiększenia funkcjonalności witryny internetowej i personalizacji jej treści. Mogą być stosowane przez nas lub przez osoby trzecie, których usługi zostały dodane do naszych stron. Jeśli użytkownik nie zezwoli na ich zastosowanie, niektóre lub wszystkie z tych usług mogą nie działać poprawnie.

Pliki cookie do targetowania

Mogą zostać użyte przez naszych partnerów reklamowych poprzez naszą witrynę w celu stworzenia profilu zainteresowań użytkownika i wyświetlania mu odpowiednich reklam na innych witrynach. Nie przechowują bezpośrednio danych osobowych, lecz pozwalają na jednoznaczną identyfikację przeglądarki i urządzenia internetowego użytkownika. W razie braku zgody na ich zastosowanie reklamy prezentowane użytkownikowi będą w mniejszym stopniu dostosowane do jego zainteresowań.